A+ A-

Vakszegecsek

A GESIPA® vakszegecsek különböző formákban, anyagokban, alakban, hosszúságban és színekben érhetők el. Attól függően, hogy milyen alkalmazásra szánja a GESIPA® vakszegecset, választhat egy standard modellt, amit közvetlenül a GESIPA® raktárból küldünk ki, és rendelhet kifejezetten az alkalmazási területhez megtervezett vakszegecselő szerszámot is. Az egyedi komponensek tökéletesen egymáshoz illeszkedő formáinak és prémium minőségű anyagának köszönhetően a GESIPA® vakszegecsek csúcsminőséget, pontos

illeszkedést garantálnak, ami mindig jól néz ki. A GESIPA® vakszegecselési technológia számos modern ipari gyártási folyamat létfontosságú részévé vált, és olyan kötési technológiákat követelnek meg, amelyek nagymértékben költséghatékonyak és sokoldalúak. Számos előnyt egyesít egy megoldásban, az alkalmazása során hozzáférést biztosítva a felhasználási oldal felől, tartós rögzítési eredménnyel, megbízhatóan köti össze az anyagok széles skáláját, beleértve a lágyabbakat is, és dokumentálja a szegecshúzási folyamatokat, ahol és amikor szükséges.

Kérdése van?

Melyik a megfelelő beállítási eszköz az Ön számára? Vagy melyik szerszám milyen szegecset tud beállítani? Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk - szívesen adunk tanácsot!
Kapcsolat

Mi az a vakszegecs?

Egy vakszegecs két részből áll: az üreges szegecsből és a tüsketestből. Az üreges szegecs egy beállítófejből és egy szegecstestből áll. A beállítófej a behelyezési oldalon helyezkedik el, és számos átmérővel és különböző alakban érhető el. A fejváltozatok a következők: lekerekített fejű, süllyesztett és nagy peremes. A szegecstest különböző hosszokban érhető el, ami a szegecselendő anyag vastagságától függ. A tüsketest feladata, hogy deformálja a szegecstestet. Előre meghatározott töréspontja van, amelynél a tüsketest letörik, ha a szegecs sikeresen deformálódott. A betöltő rész a tüsketest azon része, amely az üreges szegecsben hátramarad. Az elhasznált tüske a tüsketestnek az a része, amely a meghúzott szegecsből el lesz távolítva a vakszegecselő szerszám segítségével és ártalmatlanításra kerül.

GESIPA® vakszegecsek – tartós kapcsolatok

A szegecshúzási folyamat során a tüsketest a szegecshúzó szerszámmal behúzásra kerül, ami deformálja az üreges szegecset, amíg az biztosan nem rögzül a komponensben az előírtak szerint.Végül a tüsketest letörik a megadott ponton (előre meghatározott töréspont) és az újrahasznosító rendszer segítségével ártalmatlanítható. A maradványtüske az elhasznált tüske, ami megmarad az üreges szegecsben, és további reteszelő funkciót biztosíthat a kérdéses alkalmazástól függően.

Találja meg a megfelelő vakszegecset

Vakszegecseinket kiválasztott szakkereskedő partnereinknél vásárolhatja meg. Ön ipari gyártó cég, és nagy mennyiségű vakszegecset dolgoz fel? Egyszerűen vegye fel velünk a kapcsolatot. Segítünk kiválasztani a megfelelő vakszegecset az Ön alkalmazásához.
Kapcsolat

Milyen anyagból készülnek a szegecsek?


A GESIPA® vakszegecsek különböző anyagokból kaphatók. A megfelelő anyagkombináció az alkalmazástól függően választható ki.

Alumínium/acél: Az üreges szegecs alumíniumötvözetből, a tüske horganyzott acélból készül.
Alumínium/rozsdamentes acél: Az üreges szegecs alumíniumötvözetből, a tüske A2 rozsdamentes acélból készül.
Alumínium/alumínium: Az üreges szegecs és a tüske alumíniumötvözetből készült.
Acél/acél: Az üreges szegecs és a tüske horganyzott acélból készült.
Réz/acél: Az üreges szegecs rézből, a tüske horganyzott acélból készül.
A2 rozsdamentes acél: Az üreges szegecs és a tüske A2 rozsdamentes acélból készül.
A4 rozsdamentes acél: Az üreges szegecs és a tüske A4 rozsdamentes acélból készül.
Stinox: Az üreges szegecs A2 rozsdamentes acélból, a tüske horganyzott acélból készül.

Milyen fejformák állnak rendelkezésre a vakszegecsekhez?

A vakszegecsek nemcsak különböző anyagokban és méretekben kaphatók, hanem fejformájuk szerint is megkülönböztethetők. A három különböző fejformát - lapos kerek fej (más néven lapos fej), süllyesztett fej és nagy fej - a szegecselendő alkalmazásnak megfelelően kell kiválasztani az optimális teljesítmény és megbízhatóság érdekében. A lapos fej a vakszegecsek leggyakoribb típusa. A lapos fejű szegecs jól alkalmazható vékony és/vagy könnyen deformálódó anyagok rögzítésére. Ezenkívül a vakszegecsek lapos feje jó érintkezési felületet biztosít a szegecselendő anyagokon, és jó tartást biztosít.
A süllyesztett fejet viszont olyan vakszegecseknél használják, ahol például a rögzítési folyamat után sima felületre van szükség, vagy ahol a szegecselt elem később más alkatrészekkel érintkezik, és a szegecs nem zavarhatja ezt. A süllyesztett fej a lapos fejhez (vagy lapos kerek fejhez) képest kúp alakú, és kevésbé áll ki a csatlakozó alkalmazásból, mint a lapos fej.
Végül, de nem utolsósorban a vakszegecsek is nagy fejformával rendelkeznek. Ahogy a neve is mutatja, a nagyfejű szegecsnek a rögzítési folyamat után nagyobb az érintkezési felülete az anyaggal. Ez különösen alkalmas érzékeny anyagoknál, vagy amikor a kötésnek nagy terhelést kell elviselnie.

Amit még tudnia kell a vakszegecsekről

Kérdések és válaszok a vakszegecsek témakörében.

A vakszegecseket, más néven "popszegecseket" számos iparágban használják. Gyakrabban használják őket, mint gondolná, mert a szegecsek különösen praktikusak, ha csak az egyik oldalon férünk hozzá a munkadarabhoz, ezért gyorsan és egyszerűen be lehet őket állítani. A vakszegecseket általában az általános fémmegmunkálásban használják. A szegecsek minden olyan helyen alkalmasak, ahol vékony lemezeket vagy különböző anyagokat kell összekötni, ahol a hagyományos csavaros kötések nem praktikusak. Megtalálhatók például az autóiparban, ahol a kötőelemeket gyakran használják a burkolatok vagy lökhárítók járművön való rögzítésére. A vakszegecseket az általános építőiparban homlokzatépítéshez vagy panelek és tetőprofilok rögzítéséhez használják. A lista hosszú, mivel a vakszegecsek a teherautó- és pótkocsi-ágazatban, az elektronikai alkalmazásokban vagy a háztartási cikkek ágazatában is alkalmazhatók.

A megfelelő vakszegecs kiválasztása számos tényezőtől függ. Először is figyelembe kell venni magát az alkalmazást, és azt, hogy milyen különleges követelményeket támasztanak az alkalmazott vakszegeccsel szemben. Nemcsak a szegecs mérete játszik szerepet, hanem mindenekelőtt az anyagot is úgy kell kiválasztani, hogy megfeleljen az összekötendő anyagoknak. Az acél vakszegecseket széles körben használják, például nagy teherbírású alkatrészek összekapcsolására. Általában olyan alkalmazásokban találhatók, ahol nagy szakítószilárdságra van szükség. A rozsdamentes acél szegecseket viszont gyakran használják olyan területeken, ahol a korrózió problémát jelent, mivel rozsdamentesek. Az alumínium vakszegecseket általában az autóiparban és a repülésben találjuk meg, mivel ezekben az iparágakban a súly nagyon fontos, és az alumínium szegecsek rendkívül könnyűek. De nem csak fém vakszegecsek léteznek - a műanyag vakszegecseket gyakran használják műanyag alkatrészek összekötésére, mivel korróziómentesek, és csak minimális meghúzási értékeket igényelnek. Elektromos vezetőképességük miatt a réz vakszegecseket gyakran használják elektromos alkalmazásokban. Vannak olyan szegecsek is, amelyek két anyagból állnak, és ezért különösen sokoldalúak. Számos egyéb tényező határozza meg, hogy melyik vakszegecs melyik alkalmazáshoz a legmegfelelőbb. A GESIPA a fent említett vakszegeftípusok széles választékát kínálja minden alkalmazási területre.

A popszegecs a vakszegecs egy másik elnevezése. A popszegecseket két vagy több anyag összekapcsolására használják. A popszegecseket gyakran használják nehezen hozzáférhető alkatrészeknél, ahol a hozzáférés csak az egyik oldalról lehetséges. A popszegecs vagy vakszegecs két részből áll: Az üreges szegecsből és a szegecsdornból. Ezeket a kötőelemeket egy speciális szegecselőszerszámmal dolgozzák fel, amely a tüskére húzva deformálja a szegecsfejet. A megmaradó szegecselőtüske ezután letörik, tiszta szegecskötést hozva létre. A pop- vagy vakszegecsek sokféle kivitelben és különböző alkalmazásokhoz kaphatók. A GESIPA® CAP® vakszegecsek például lég- és vízzáróak, az eFast PolyGrip kapcsolószekrényszegecsek pedig elektromosan szigetelőek.

A vakszegecstechnológiában különböző típusú szegecsek léteznek.

Lapos fejű vakszegecsek: A lapos fejű szegecs nagy érintkezési felületet biztosít, és ezáltal jó tartást biztosít a szegecsnek az anyagon. Ez a klasszikus vakszegecs.

Süllyesztett fejű vakszegecsek: A szegecsfej süllyesztett. Ez vonzóbb felületi esztétikát tesz lehetővé, és megakadályozza a kiálló szegecsfejek okozta sérüléseket.

Nagy fejű vakszegecsek: Ezeknél a vakszegecseknél a szegecsfej viszonylag nagy a szegecsszárhoz képest. Ez nagyobb érintkezési felületet tesz lehetővé, ami bizonyos alkalmazásokban előnyös lehet a jobb tehereloszlás vagy a nagyobb stabilitás biztosítása érdekében.

Több tartományú vakszegecsek: Egy mérettel egy GESIPA® PolyGrip® vakszegecs akár öt különböző méretű DIN szabványos vakszegecset is helyettesíthet. A szorítási tartomány így lényegesen nagyobb, és egyetlen dimenzióval az alkalmazások széles körét teszi lehetővé.

Bővülő vakszegecsek: A táguló vakszegecsek sajtolt vakszegecsek, amelyek ideálisak puha vagy porózus alkatrészekhez, mint például fa, üvegszál, keményszálas vagy gipszkarton. A kötési folyamat során a szegecsdorn kiesik az üreges szegecsből, és a szegecsdorn az üreges szegecset a zárófej oldalán négy részre osztja. Ezek a részek aztán belemaródnak az anyagba.

Magazin vakszegecsek: A vakszegecsek egy speciális szegecselődornra vannak szerelve és azonnal használatra készek. Amikor egy szegecs be van állítva, a következő szegecs azonnal követi, így a vakszegecsek gyorsan, leejtés és újratöltés nélkül feldolgozhatók.

Műanyag szegecsek: Ahogy a neve is mutatja, ezek a vakszegecsek műanyagból készülnek, ezért elektromosan nem vezetnek, korróziómentesek és különösen kíméletesek a festett felületekkel szemben. Elsősorban műanyag alkatrészek összeillesztésére használják őket, vagy amikor csak alacsony meghúzási értékekre van szükség.

Vannak még

Vakszegecs anyák: Ezek olyan kötőelemek, amelyekkel vékony anyagokban nagy teherbírású menetet lehet létrehozni, még akkor is, ha csak az egyik oldalról érhetőek el.

Vakszegecselő szegecsek: A vakszegecselő anya és csavar kombinációjaként a vakszegecselő szegecsek a hegesztőszegecsek vagy más többrészes T-nyílású rendszerek műszaki és gazdaságos alternatívája.

A megfelelő hosszúságú vakszegecs kiválasztása teljes mértékben az alkalmazástól és a szegecselendő anyagtól függ. A befogási tartomány egy adott szegecsszárhosszúsággal megmunkálható minimális és maximális anyagvastagság tartományt ír le. Ha hosszabb szegecset választunk, nagyobb anyagvastagságot lehet meghorgolni, mint rövidebb szegecsszárhosszúsággal.

Ez az ökölszabály azonban nagyon megkönnyíti a helyes hossz meghatározását:

Anyagvastagság (több anyag esetén az anyagvastagságokat össze kell adni) + szegecsszár átmérő (D) = szegecsszár hossza (L).

Egy példa:
Anyag: fémlemez 3 mm + fémlemez 3 mm + lyuk 4 mm = 10 mm szegecsszár hossza.
= Ez a vakszegecs méretét adja: 4 x 10


Miért tűnik az ilyen típusú szegecsek "vaknak"?

Technikailag a vakszegecs két összetevőből áll, az üreges szegecsből és a szegecstüskéből. Míg más illesztési technikáknál, mint például a csavarozás, a szorítás és az önszúró szegecselés, az alkatrésznek mindig mindkét oldalról hozzáférhetőnek kell lennie, a vakszegecs igazi különlegessége az, hogy az alkatrésznek csak az egyik oldalát kell hozzáférhetőnek lennie. A vakszegecselés tehát egy olyan eljárás, amelyben a szegecs két vagy több anyagot tart össze azáltal, hogy összepréseli őket. Az alkatrész hátoldalát nem kell egy második munkafázisban lezárni, hanem a vakszegecs műszaki kialakítása automatikusan lezárja.

További vakszegecs termékek

Tökéletes behelyező szerszámok és kötőelemek bármilyen alkalmazáshoz