A+ A-

Egészen pontosan mi a szegecselési/vakszegecselési technológia?

A GESIPA® pontosítja

A vakszegecs anyák

Elméletileg a vakszegecs anya egy menetes üreges szegecs. Egy oldalról akár "vakon" – azaz csak a felhasználási oldalról hozzáférve – helyezhetőek be a munkadarabba. Ez a fajta egyszerűség az, ami a vakszegecs anyákat okos megoldássá teszi. A GESIPA® vakszegecs anyák nagyon tartós menetek kialakítására használt rögzítő elemek nem állandó kötésekhez – elsősorban vékony munkadarabokban, amelyek csak egy oldalról hozzáférhetők. Üreges profilok és egy oldalról hozzáférhető komponensek esetén a vakszegecsek meghúzása gyakran az egyetlen módja egy menet vékony vagy puha komponensekben való létrehozásának. Ennek a folyamatnak köszönhetően a menetek mindössze néhány lépésben kialakíthatók, egyúttal garantálja a gyorsaságot, a biztonságot és a megbízhatóságot. GESIPA® vakszegecs anyák és szegecshúzó szerszámok

tökéletesen össze vannak hangolva egymással. Minimális kopás, rövid megmunkálási idők és hosszú élettartam jellemzi a GESIPA® szegecselő szerszámokat, jelentősen hozzájárulva az optimalizált költségekhez. A GESIPA® kiválósági központokban saját magunk által gyártott rögzítő elemekkel és hozzájuk rendelt szerszámokkal képesek vagyunk ügyfeleink egyedi elvárásait gazdaságosan és hatékonyan megvalósítani. A vakszegecs anyákat a kereskedelem és az ipar számos különböző területén alkalmazzák – ahol erős, nem állandó csatlakozásokat kell kialakítani. Például többek között az autóiparban, a háztartási gépekben, az elektronikában, az élelmiszer, a napenergia, a fűtés és a légkondicionálás ágazatokban.

Vakszegecs anyák – terminológia

A beállítófej a vakszegecs azon része, ami a komponens látható felületén helyezkedik el. A felhasználó a következő változatok közül választhat: A lekerekített fejű vakszegecs nagyméretű érintkező felületet hoz létre a komponensen. Amennyiben minimális átfedésű vakszegecs anyát keres, ami ennélfogva lehetővé teszi az összeszerelendő komponensek megállítását, hogy azok szinte síkak legyenek, a kisfejű vakszegecs a tökéletes választás. Végül pedig, léteznek a süllyesztett vakszegecs anyák, amelyek tökéletesek a sík felületek kialakításához süllyesztett lyukakban. A szár a vakszegecs anya azon része, ami a szegecshúzás során deformálódik és rögzíti a vakszegecs anyát a komponensben. Ebben a folyamatban jön létre az, amit zárófejként ismerünk. A felhasználó a következő szárváltozatok közül választhat: kerek szár, bordázott szár és poligon szár (hatszögletű vagy négyszögletes).
A döntés a felhasználóé, hogy kiválassza a használni kívánt anyagot. Az adott alkalmazásnak megfelelően használhat acél, alumínium, monel vagy rozsdamentes acél vakszegecs anyákat.

Behelyezés

Teherhordó menetek vékony anyagokban való létrehozásához vakszegecs anyák használhatók. A szegecsanya segítségével egy lyukat kell kialakítani a munkadarabban és legalább 0,1 mm-rel nagyobb átmérővel kell rendelkeznie, mint a vakszegecs anyának. A vakszegecs anya az érintett szegecshúzó szerszám menetes tüskéjére csavarozható. A vakszegecs anyát az egyik oldalról kell a fúrt lyukba behelyezni. A hossz az anyag vastagságától függ. Manuális szegecsanya húzószerszámot vagy automatikus szegecselő pisztolyt használva a vakszegecs anya deformálódik és illeszkedik a szegecselendő anyaghoz. Ezen a ponton a menetes tüske kicsavarozható. A GESIPA® vakszegecs anyák felhasználhatók további munkadarabok az anyaghoz való rögzítésére.

Előnyök röviden

  • Egyszerű és gyors összeszerelés, miközben a komponens csak az egyik oldalról igényel hozzáférést
  • Tartós menetek elhelyezése vékony és puha anyagokban (acél, alumínium, magnézium, műanyag stb.)
  • A komponenseket nem éri hőhatás, és ezáltal nincs hőtorzítás, a komponens felülete nem károsodik
  • Nincs szükség újbóli megmunkálásra
  • Nagyfokú rugalmasság a gyártási folyamatban
  • Kis befektetés az összeszerelő berendezésbe
  • Sokoldalúság – lehetőség hibrid kötésekhez és puha anyagokhoz való használatra
  • Vízzáró és gázzáró kötések előállítása
  • Nincs hő-, füst- és hegesztő füst kibocsátás a környező térbe, és ezáltal nem fejti ki ártalmas hatást (nem jelent veszélyt) az emberre és a környezetre